EK biografie

Egon Kracht (Velsen, 1966) – musicus/componist

Egon Kracht (EK) groeide op in IJmuiden en Beverwijk. Hij volgde vanaf zijn elfde contrabaslessen en studeerde van 1986 tot 1991 aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Arnold Dooyeweerd en Joop van Liere. Al voor zijn conservatoriumstudie trad Kracht regelmatig op met zijn eigen ensembles. Hij won met de groep Trits in 1987 het Middelsee Jazztreffen. Vervolgens speelde hij met grote regelmaat met drummer Pierre Courbois in diverse formaties met o.a. Theo Loevendie, Polo de Haas en Mal Waldron.

In 1994 richtte hij The Troupe op waarmee hij een flink aantal muziektheaterstukken uitvoerde. Hij componeerde Broadway will burn!, bewerkte de Matthäus Passion van J.S. Bach en bracht 2003 een geheel eigen versie van Joe’s Garage, de satirische rockopera van Frank Zappa. In 1997 werd EK muzikaal partner van Maarten van Roozendaal. Samen brachten zij zes theaterprogramma’s. Het programma Het Wilde Westen ontving in 2008 de Poelifinario.

Als componist heeft EK de grootste bekendheid in de wereld van het muziektheater; In 2010 componeerde hij de Judas Passion, een nieuwe passie gebaseerd op het in 2005 herontdekte Evangelie van Judas Iskariot. In 2011 ging opnieuw een nieuwe passie in première: Stabat Mater Stabat Pater. Een religieus werk gebaseerd op het eeuwenoude gedicht dat voor vele componisten een bron van inspiratie is geweest, maar door EK van een nieuwe invalshoek voorzien; de pater krijgt ook een stem. Een derde spraakmakend muziektheaterstuk is Het Oog van Leonardo, over de kunst en wetenschap van Leonardo de Vinci. In het door pers en publiek lovend ontvangen werk presenteert EK een “volkomen logische synthese van rock, jazz en klassieke muziek”.

De meest recente werken zijn Cajanus, een gigantische opera (première maart 2017), The snowman’s Wish (première december 2016, Xi’an, China), de muziektheatervoorstelling Altyd Seumer voor de Culturele Hoofdstad van Europa, Leeuwarden 2018, en de kerstcantate Reminiscent in opdracht van Toonkunst Amsterdam en het Concertgebouwkamerorkest (première december 2018).

Op dit moment werkt EK aan Kr8 GRID, music for an exhibition (première 14 juni 2019), een vrije opdracht voor het Bergens Koor (première april 2020) en samen met Noortje Braat aan de “musical” Indië Vaarwel over Nederlands Indië in de Tweede Wereldoorlog.