New World Quartet

New World Quartet “… een rijk pallet aan pure schoonheid.”

Het New World Quartet is opgericht op initiatief van Egon Kracht om zijn muzikale visie én zijn inzet voor een gezonder milieu samen te brengen in nieuw repertoire gespeeld door een bijzondere combinatie van instrumenten. Het resultaat is een herschepping van oude en nieuwe muziek en een bewustwording van ons heden-dagelijkse handelen. Op de koop toe ontstaat een zelfvoorzienend huis gebouwd van oude en nieuwe (rest-)materialen.

De bezetting van het New World Quartet is een niet alledaagse, met trompet, baritonsaxofoon, accordeon en contrabas.

Angelo Verploegen (1961) is een veelzijdig trompettist. Hij speelde in The Houdini’s en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, maar ook in vrije improvisatiegroepen zoals Bik Bent Braam en Toïs.

Jan Menu (1962) heeft zich sinds de jaren tachtig ontwikkeld tot een hoogwaardig saxofonist, steunpilaar van talrijke orkesten met een grote verscheidenheid aan stijlen. Aanvankelijk speelde hij alt- en tenorsaxofoon, maar uiteindelijk is de bariton zijn hoofdinstrument geworden.

Rik Cornelissen (1984) is een vernieuwende accordeonist. Hij debuteerde in 2014 met zijn solo-album Traveller, dat  met lovende kritieken werd ontvangen. Hij studeerde klassieke muziek en Argentijnse tango in Rotterdam en jazz en pop in Arnhem. In 2011 vervolgde hij zijn studie in Italië bij de vooraanstaande accordeonist Claudio Jacomucci. Cornelissen is als hoofdvakdocent verbonden aan het ArtEZ Conservatorium.

Egon Kracht (1966), contrabassist en componist, speelt en speelde als contrabassist met vele namen uit de muziek- en theaterscene. In 1994 richtte hij The Troupe op waarmee een flink aantal stukken zijn uitgevoerd. Als componist heeft Kracht de grootste bekendheid in de muziektheaterwereld. Hij componeerde o.a. de Judas Passion, het Stabat Mater Stabat Pater en Reminiscent, een kerstcantate als reflectie op het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach. De door pers en publiek lovend ontvangen werken zijn door een vooraanstaand muziekjournalist omschreven als ‘een volkomen logische synthese van klassieke muziek, jazz en rock’.

Komende concerten

12 maart 20.00 uur          Jazz in de Kamer, Leiden

22 maart 16.00 uur          Muziekcentrum van de Omroep, Hilversum

5 april 16.00 uur               de Vermaning, Zaandam

30 mei 17.15 uur              Oranjewoudfestival, Heerenveen