Egon Kracht

Egon Kracht (1966, Velsen) is een eigentijdse componist, contrabassist, producent en oprichter en aanjager van diverse ensembles. Daarnaast is hij voor de broodnodige afwisseling ontwikkelaar van duurzame huizen. EK maakt muziek voor mensen die zich muzikaal breed oriënteren en niet voor een gat te vangen zijn. Een vooraanstaand muziekjournalist omschreef Krachts muziek ooit treffend als “een volkomen logische synthese van klassiek, jazz, rock en wereldmuziek”.

EK creëert nieuwe werken voor ensembles met ongebruikelijke combinaties van musici met diverse achtergronden. Ook composities van anderen worden dankbaar ingezet, in de tegenwoordige tijd geplaatst en waar nodig flink afgestoft. De muziek is heilig, niet de componist. Het klinkende resultaat is te horen in de concertzaal, live of tijdens online-evenementen, op locatie en via diverse geluidsdragers en (DSD)streamingsdiensten. Makkelijk toegankelijk, soms zelfs helemaal gratis.

Al op 11-jarige leeftijd stapte EK mét contrabas in een rijk artistiek leven. Hij componeerde vele stukken voor ensembles die hij zelf oprichtte en produceerde diverse muziekvoorstellingen voor in het theater of op locatie. Al vóór zijn conservatoriumstudie trad EK toe tot de band van drummer Pierre Courbois. Als side-man stond hij jarenlang zij-aan-zij met liedkunstenaar Maarten van Roozendaal.

In zijn nieuwe woonplaats Almere is EK initiatiefnemer van het avontuurlijke muziekfestival Growing Music en het daaraan gelieerde FlevoEnsemble, een hybride combinatie van bigband en kamerorkest bestaande uit professioneel musicerende Flevolanders. Naast deze activiteiten zijn The Troupe en het New World Quartet nog immer on-the-road en voor EK inspiratiebron voor nieuwe werken en projecten.

Producties (selectie)

2022 – FlevoEnsemble, Growing Music – Via Brecht
2022 – EK & the Troupe – Mattheus Passion – CD-release april 2022
2021 – FlevoEnsemble, Growing Music – FOOD
2020 – FlevoEnsemble, Growing Music – HOOP
2019 – New World Quartet – Dances (CD)
2019 – The Troupe – GRID/The Bigger Picture Show
2018 – Altyd Seumer – Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa – in opdracht 2018 – Reminiscent, een kerstcantate – in opdracht
2017 – Cajanus, een gigantische opera – Zangstudio Haarlem – in opdracht
2016 – De Kleine Sneeuwman – muziektheater – Chinees/Nederlandse co-productie – in opdracht
2015 – Galanthus Nivalis – sonate voor viool, piano en stem – in opdracht
2013 – The Troupe – Het Oog van Leonardo – muziektheater (binnenkort verkrijgbaar op CD) 2012 – The Troupe – Figaro, Figaro, Figaro – Parade
2011 – The Troupe – Stabat Mater Stabat Pater – oratorium (CD)
2010 – The Troupe – Hauser Orkater Tribuut – Parade (CD)
2010 – The Troupe – Judas Passion – oratorium (CD en DVD)
2003 – The Troupe – Joe’s Garage (Frank Zappa) – concertante rockopera
2002 – The Troupe – Mattheus Passion (J.S. Bach) – instrumentale bewerking (CD)
1996 – The Troupe – Broadway will burn! – muziektheater (CD)